Handel hurtowy owoców

Naszymi bezpośrednimi dostawcami są producenci/eksporterzy z Hiszpanii, Grecji, Turcji oraz Włoch.

Do sprzedaży oferujemy następujące świeże owoce:

Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach. Gatunki pomarańczy pochodzą z Chin i wschodniej Azji.

Owoce pomarańczy zawierają dużo witamin, w tym najwięcej witaminy C. Mają smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są również powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki pomarańczy uprawiane są w krajach o klimacie tropikalnym     i subtropikalnym. Obecnie 1/3 światowych zbiorów pomarańczy przypada na Brazylię. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone ( szczególnie Kalifornia i Floryda ), a na trzecim Chiny.

Mandarynki są uważane za młodsze siostry pomarańczy. Są od nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin  i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę – flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.

Wyróżnia się wiele odmian mandarynek, jednak najpopularniejsze są klementynki ( skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą ), o słodkim, przyjemnie kwaskowatym i aromatycznym miąższu, małej ilości pestek i łatwej do ściągnięcia skórce. Dobrze znana jest także odmiana tangelo ( skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem ) – mandarynki bardzo słodkiej i soczystej z gorzkim posmakiem.

Grejpfruty prawdopodobnie są mieszańcem pomarańczy olbrzymiej z Archipelagu Malajskiego, z pomarańczą chińską. W XVII wieku grejpfruty sprowadzone zostały i zadomowione na wyspie Barbados. Rejon Morza Karaibskiego stał się głównym obszarem ich uprawy. Obecnie roślina uprawiana jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej ( m.in. w USA: Floryda, Kalifornia ).

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających – mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii.

Cytryna pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy z cytronem. Do Europy trafiła podczas Średniowiecza. Jest owocem cytrusowym, rosnącym na drzewie m. in. również w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest bogatym źródłem witamin ( C, A ) i składników mineralnych ( potas, wapń ), będąc jednocześnie owocem o małej wartości kalorycznej.

Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych. Cytryna jest również bogata w polifenole ( resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna ), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, jak miażdżyca, nadciśnienie. Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Bioflawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Usuwają wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki i tkanki, przyspieszając proces starzenia oraz może powodować rozwój chorób nowotworowych.

Granaty. Rodzimy obszar występowania granatu obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego ( państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan, Indie ). W Europie jego uprawę rozpoczęli Maurowie na terenie obecnej Hiszpanii. W połowie XVIII wieku hiszpańscy koloniści przewieźli go do Ameryki Środkowej.

Granat od tysięcy lat uważany jest za symbol zdrowia, płodności oraz miłości. Ten doskonały afrodyzjak ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie fizyczne oraz korzystnie wpływa na samopoczucie i nastrój. Sok z granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzającona skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS i menopauzy. Bogactwo witamin i niezwykłe właściwości owoców rekompensują kłopoty ze spożyciem, wywołane twardą skórką i słodkim, lepiącym sokiem z nasion.

Kiwi ( właściwie aktinidia chińska ) swoją popularnie używaną nazwę zawdzięcza podobieństwu włosków na owocach do piórek ptaka nielota zwanego również kiwi. Owoc ten pochodzi z Chin, ale jest uprawiany w wielu krajach świata w klimacie umiarkowanym. Największe plantacje kiwi znajdują się na Nowej Zelandii.

Owoce kiwi zawierają dużo witaminy C oraz witaminy B1i B2, prowitaminę A, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.

Kaki ( czyli persymona albo szaron ) pochodzi z Chin. Kaki wygląda, jak pomidor, a smakuje jaki śliwka. Owoc ten jest uprawiany głównie w Chinach, Korei i Japonii, a także w cieplejszych rejonach Azji Środkowej, w Ameryce Północnej ( Kalifornia ), w Ameryce Południowej ( Brazylia ) oraz w południowej Europie. Miąższ owocu jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą.

Owoc kaki to źródło witaminy A i C, przeciwutleniaczy i przeciwrakowych fitozwiązków. Regularna konsumpcja tego owocu ma obniżyć ryzyko arteriosklerozy i ataków serca. Liście owocu kaki stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Awokado ( czyli smaczliwka ) było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej ( Peru ).

Awokado jest bogate w łatwo przyswajalny tłuszcz, dlatego nazywa się je często maślanym owocem. Ponadto zawiera białko, błonnik i beta-karoten, witaminę C, E i z grupy B, a także potas, magnez, wapń i fosfor. To doskonały środek wzmacniający serce. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom trójglicerydów oraz „zły cholesterol”, jednocześnie podwyższając „dobry”. Zapewnia prawidłowy rytm serca, a zawarty w owocu potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz redukuje poziom insuliny we krwi. Awokado prawie w ogóle nie zawiera cukru, ale uwaga – jest najkaloryczniejszym z owoców. Indianie uprawiający awokado od wieków uważali je za afrozdyzjak. Liście i korę awokado stosowano w leczeniu gorączki i dolegliwości kobiecych.

Mango jest jednym z najsmaczniejszych owoców na świecie. Ten egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii, gdzie jest uprawiany od ponad 4 tysięcy lat. Przez Hindusów jest nazywany owocem bogów. Europejczycy jego niezwykły smak poznali dopiero na początku XVI w. – w czasie wielkich odkryć geograficznych. Obecnie mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.

Oprócz walorów smakowych mango zawiera również dużo witaminy A, E ( zdrowa skóra i oczy ) oraz C ( wzmacnia odporność, pomaga we wchłanianiu żelaza z roślin ) i witaminy z grupy B. Jak każdy owoc jest doskonałym źródłem błonnika, który pomaga w trawieniu, a także magnezu, potasu i miedzi. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a magnez zapobiega skurczom powysiłkowym, drganiu powiek i wspomaga koncentrację. Tak więc jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego. Dodatkowo jedzenie mango łagodzi ból gardła i chrypkę.

Figi uprawiane były co najmniej od około 2750 r. p.n.e. na terenie Mezopotamii i Egiptu. Przez wiele stuleci pozostawały bardzo istotnym produktem spożywczym w basenie Morza Śródziemnego. W XVI wieku figowiec trafił do upraw na kontynent północnoamerykański. Współcześnie głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego: Turcja, Grecja, Portugalia, Włochy, Hiszpania i Francja. Poza tym figowce uprawiane są w: Kalifornii, Indiach, Australii, Afryce południowej, Azji południowo-wschodniej i w Ameryce Południowej.

Figa odtruwa i odkwasza organizm. Zawarty w niej cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego, błonnik leczy zaparcia. Figa ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Polecana jest przy niedokrwistości.

Winogrona są owaocami, które pochodzą od owoców dzikiej winorośli z regionu Morza Kaspijskiego. Z winogron wytwarza się wino, którego produkcja datowana jest na 8 tysięcy lat i miała miejsce na terenach obecnej Gruzji. Obecnie winorośl uprawia się prawie na całym świecie, a jednym z najbardziej znanych pod tym względem regionów jest basen Morza Śródziemnego.

Winogrona to owoce, których właściwości są doceniane od tysiącleci. Ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki. Winogrona to owoce, których właściwości były znane już 5 tys. lat p.n.e. Wówczas znalazły zastosowanie m.in. jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, skaleczenia i rany. Właściwości winogron doceniła także współczesna medycyna niekonwencjonalna – powstał nawet jej specjalny dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem. Winogrona są bowiem skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Oraz:

arbuzy
melony
nektarynki
brzoskwinie
morele